The True Paleochora

Η Παλαιόχωρα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης και σε απόσταση70χλμ. από τα Χανιά και 200χλμ. από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δυο γραφικούς κόλπους. Βρέχεται από το Λυβικό πέλαγος και δίκαια θεωρείται η “Νύμφη του Λυβικού” και “Χώρα του ήλιου”.

Eχει το φυσικό προνόμιο να είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον ανατολικό και το δυτικό. Η μικρή χερσόνησος πάνω στην οποία βρίσκεται, ξεκινάει από τα γύρω βουνά που προστατευτικά την περιβάλλουν από δυνατούς εποχιακούς βοριάδες. Τα γνωστά μελτέ­μια. Τα βουνά αυτά που βρίσκονται βόρεια της Παλαιόχωρας δεν είναι επιβλητικά εξαιτίας του ύψους των (300 μ.), έχουν όμως μια ξεχωριστή ομορφιά και χάρη, γιατί με την παρουσία των πλουτίζουν το φυσικό τοπίο της περιοχής. Αυτό δηλαδή που πρωτοθαυμάζει ο επισκέπτης είναι η εναλλαγή ορεινών λοφόσειρών και όγκων, με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών. Το σπάνιο αυτό και κάπως άγριο τοπίο αυτόματα, με την είσοδο του επισκέπτη στην Παλαιόχωρα, διαδέχεται ένα επίπεδο και ήμερο άπλωμα, ο κάμπος της Παλαιόχωρας. Τα όριά του ασύμμετρα περιορίζει και καθορίζει η θάλασσα του Λιβυκού. Ο δυτικός κόλπος ορίζεται από ένα όμορφο τεχνητό λιμάνι στην περιοχή του τηγανιού, με το ναυτικό φάρο να προεξέχει πάνω σε μικρονησίδα (Σχιστονήσι), για τη ρότα των πλοίων που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ ή αντίθετα προς τη διώρυγα του Σουέζ. Συνέχεια της ακτής αυτής είναι η ήμερη περιοχή της παχειάς άμμου που για την Παλαιόχωρα αποτελεί σημείο αναφοράς. Η πεντακάθαρη αυτή παραλία στην οποία μόνιμα κυματίζει η γαλάζια σημαία τους θερινούς μήνες δέχεται χιλιάδες λουομενους. Ο ανατολικός κόλπος, ξεχωρίζει, διαφοροποιείται, λες και απέχει μίλια από τον πρώτο. Έχει βότσαλα και βράχια δηλ. είναι ένα συνηθισμένο ελληνικό τοπίο. Απέναντί του έχει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων που ξεχωρίζει την επαρχία μας από τα Σφακιά. Η προβλήτα που βρίσκε­ται στον κόλπο αυτό εξυπηρετεί τους ξένους που θέλουν να επισκε­φθούν τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη, το Αουτρό, τη Χώρα των Σφακιών, τη Γαύδο και το Ελαφονήσι.
Τα θαλασσινά αυτά ολιγόωρα ταξίδια με άνετα και εξυπηρετικά πλοιάρια που διαθέτει ο τόπος, σου εξασφαλίζουν ένα αρκετά όμορφο και πρωτότυπο ταξίδι. Έχομε ίσως τις καλύτερες παραλιες σε όλη την Κρήτη που εκτείνονται σε 18 χλμ. εκατέρωθεν της Παλαιόχωρας.
Υπάρχουν αρκετές διαδρομές με πεζοπορία με τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 & Ε1, αλλά και έξω από αυτά όπου όλες καταλήγουν σε μια από τις όμορφες παραλίες μας.
Άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες είναι το κολύμπι, serfing, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα και φωτογραφίες, jet ski, αετός, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα…
Τα βράδια μετά από μια δραστήρια ή όχι ημέρας, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, το φαγητό σας και τον καφέ σας στους παραλιακούς και κεντρικούς δρόμους της Παλαιόχωρας όπου παραμένουν κλειστοί για τα οχήματα και μετατρέπονται σε πεζόδρομους με τραπεζάκια.
Με όλα αυτά η Παλαιόχωρα είναι μια ελληνική γωνιά όπου ο παραθεριστής δεν γίνεται αντικείμενο “τουριστικής” εκμετάλλευσης και απολαμβάνει με ησυχία την ανθρωπιά, την κρητική φιλοξενία, την ανεπανάληπτη φύση, τις διακοπές του. Έχετε την ευχερία να επισκευτήτε αρχαιολογικούς και ιστορικους τόπους,Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μουσεία…..
Το κλίμα της Παλαιόχωρας από τις αρχές Μαΐου μέχρι τέλους Οκτωβρίου είναι γλυκύτατο και η θερμοκρασία της θάλασσας το Μάιο και τον Οκτώβριο είναι υψηλότερη απ’ ότι είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης.
Ο χειμώνας είναι ευχάριστος. Το ύψος των βροχοπτώσεων είναι περί­που 400 έως 450 χιλιοστά κατ’ έτος. Η μέση θερμοκρασία είναι 19,5°. Η μέγιστη 41,5° και η ελάχιστη 6-7°.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Γνωστό είναι ότι τουρισμό έχουμε στη χώρα μας τώρα και αρκετές δεκαετίες, με τη διαφορά πως η κίνηση αυτή επικεντρώνετο σε περιοχές με ιδιαίτερο κυρίως αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως η Αθήνα, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσσός κ.λπ. Με την πάροδο όμως του χρόνου αναπτύχθηκαν τουριστικά αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας όπως η Αττική, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Ο ειδυλιακός αυτός τόπος που κατέχει η Παλαιόχωρα και η ευρύτερή της περιοχή, με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, τις όμορφες παραλίες και γραφικές ακτές, δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητος από τους ξένους αυτούς επισκέπτες. Ο τουρισμός άρχισε στην Παλαιό­χωρα τη δεκαετία του 1965-75. Οι πρώτοι τουρίστες Ευρωπαίοι, Γερμανικής καταγωγής. Ανθρωποι ήρεμοι, γελαστοί, προσιτοί, μεσαίων συνήθως κοινωνικών τάξεων. Αυτοί οι γιλεοφόροι και γενειοφόροι επισκέπτες έγιναν δεκτοί με μεγάλη καλοσύνη από τους ντόπιους κατοίκους. Ήταν οι άνθρωποι που εγκαινίασαν τα πρώτα διαθέσιμα τουριστικά δωμάτια σε σπίτια. Οι σπιτικοί τους έδειχναν αγάπη τους λογάριαζαν σαν καλούς ξενομπάτες. Κάθιζαν στο ίδιο τραπέζι, συζητούσαν μ’ αυτούς αντάλλα­ζαν γνώμες, τους κερνούσαν τσικουδιά . Υπήρχε και το ξενοδοχείο «Λιβυκόν» Γι αυτούς που διέθεταν λίγο περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς διημέρευαν στις όμορφες παραλίες της περιοχής και απολάμβαναν τη ζεστή και καθαρή μας θάλασσα. Αρκετές ώρες περνούσαν πάνω στην καυτή αμμουδιά για ηλιοθεραπεία. Κάπως έτσι ανέμελα και ξεκούραστα περνούσαν οι τουρί­στες την ημέρα τους.
Φτωχικά και παραδοσιακά εστιατόρια και καφενεία τους περίμεναν τα ήσυχα καλοκαιριάτικα βράδια στην πλατεία του χωριού να τους δεχτούν. Οι καταστηματάρχες ήταν άνθρωποι αγνοί, χωρίς καμιά ιδιαίτε­ρη τουριστική κατάρτιση και προπαιδεία. Η πολυτέλεια έλειπε από τα μαγαζιά των. Οι τουρίστες όμως έβρισκαν εκείνο που ζητούσαν. Πολλές φιλικές παρέες και πολλά γλέντια γίνονταν με τους πρώτους μας αυτούς επισκέπτες. Μας αγάπησαν και τους αγαπήσαμε. Η διαφήμιση του τόπου άρχισε. Οι πρώτες αυτές δεκάδες των τουριστών την επόμενη χρονιά έφερναν και κάποιο δικό τους, κάποιο φίλο τους. Έτσι, κάπως δειλά ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια ο τουρισμός στην Παλαιόχωρα.
Κατά την εικοσαετία 1975-1995 η τουριστική εξέλιξη της Παλαιόχω­ρας ήταν ραγδαία. Φτιάχτηκαν αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες, ικανές να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους επισκέπτες που διακινούνται μεμονω­μένα, αλλά και αυτούς που έρχονται με τα διάφορα πρακτορεία.
Τα γκρουπ αυτά από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης φθάνουν στα Χανιά με ειδικά μισθωμένα αεροπλάνα τα λεγόμενα «τοάρτερ» και απ’ κει με τουριστικά λεωφορεία μεταφέρονται στα διάφορα ξενοδοχεία.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούν κυρίως αυτούς που μεμονωμένα επισκέπτονται τον τόπο μας, ξένους και ντόπιους. Από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται όχι μόνο ποσοτική αύξηση των επισκεπτών, αλλά και ποιοτική.
Σήμερα στην Παλαιόχωρα λειτουργούν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων φαγητών. Το φρέσκο ψάρι και το ντόπιο ψητό κατσίκι ιδιαίτερα εντυπωσιάζουν αυτούς που τα γεύονται.
Αρκετές καφετέριες και μπαρ με σύγχρονο εξοπλισμό και απαλή μουσική, καθώς και υπαίθριες ντισκοτέκ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εικοσιτετράωρη βάση, ιδίως τους θερινούς μήνες. Πολλά επίσης παραδοσιακά, αλλά γραφικά καφενεία πεισματικά θα έλεγε κανείς αντιστέκονται στη σύγχρονη εξέλιξη και πραγματικότητα.
Οι όμορφες και εκτεταμένες παραλίες που παρεμβάλλονται από το ακρωτήρι Κριός δυτικά της Παλαιόχωρας, μέχρι τον Ελιδέ και την αρχαία Αισσό, ανατολικά, προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσιας δραστηριό­τητας. Η παχειά άμμος, τα Χαλίκια, ο Κερατιδές, το Γιανισκάρι, το Πλακάκι, ο όρμος Γραμμένο και η παραλία του Κριού ικανοποιούν τις ανάγκες των παραθεριστών με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κι αν επικρατούν. Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί επίσης ν’ αξιοποιηθεί γι’ αυτόν που αγαπά την πεζοπορία με κοντι­νούς περιπάτους στο ενετικό φρούριο της Φορτέτζας ή τους γραφικούς λόφους και τα βουνά που υψώνονται βόρεια της κωμόπολης μας.
Από την περιοχή μας διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που δίνει τη δυνατότητα σ’ όσους αγαπούν το πολύωρο περπάτημα να θαυμάσουν υπέροχα και μοναδικά φυσικά τοπία μέσα σ’ ένα ζηλευτό και καθαρό περιβάλλον.
Οι ποικίλες αυτές εναλλαγές των τοπίων με μια ιδιότυπη χλωρίδα και πανίδα, εντυπωσιάζουν κάθε στρα­τοκόπο και τον ξεκουράζουν από το άγχος και τους ενοχλητικούς θορύβους των αστικών κέντρων και γενικά των μεγαλουπόλεων.
Η παραμονή του κάθε επισκέπτη της Παλαιόχωρας μπορεί να συν­δυαστεί με διάφορες και καθιερωμένες πια ημερήσιες εκδρομές και επισκέψεις. Απ’ αυτές οι πιο αξιόλογες είναι: Η επίσκεψη της αρχαίας Λισσου, του φαραγγιού της Σαμαριάς ή της Αγίας Ειρήνης, της Γαύδου, του Ελαφονησιού με τις μοναδικές όμορφες ακρογιαλιές, της Κουντούρας, των βυζαντινών εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου του Αζωγυρέ. Σήμερα στην Παλαιόχωρα υπάρχουν 3.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Πριν δέκα περίπου χρόνια η Παλαιόχωρα διέθετε μόλις το 1/3 των παραπάνω κλινών.

Για την εξυπηρέτηση, τόσο των μονίμων κατοίκων της Παλαιόχωρας, όσο και των επισκεπτών της, υπάρχουν υπηρεσίες όπως:
Τμήμα Τάξης, Τελωνείο, Λιμενικός Σταθμός, Υγειονομικός Σταθμός, ιδιωτικός γιατρός, Φαρμακεία, Εθνική , Αγροτική και Χανιων Τράπεζα και ΕΛ.ΤΑ, καθώς και Κοινοτικό Γραφείο Πληροφοριών.
Σημαντική επίσης είναι η προσφορά της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Σελίνου, που έχει έδρα της την Παλαιόχωρα.
Λειτουργεί μία δεκαετία περίπου πριν από τη Γερμανική κατοχή ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Αγωνίστηκε και εξακολουθεί ν’ αγωνίζεται για τα συμφέροντα των αγροτών του Σελίνου. Σήμερα είναι επανδρωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, και φροντίζει με κάθε τρόπο να προστατεύει τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας.